10853971_10152908936003839_412680767_o

Здравейте, съмишленици и приятели на каузата за подпомагане на образованието на деца, поставени под институционална грижа в България!

Ние от „Скрипчър Юниън България“ работим с деца от 1993 г., като част от нашата дейност е да работим за личностното и духовно израстване на деца от домове, според силите и възможностите ни. Преди 7 години едно момиче от ДДЛРГ „Констанца Ляпчева“ в град Долна баня беше изправена пред напускането на институцията и сблъсъка с реалния свят. След множество разговори и опити да разберем посоката, в която иска да се развива, ние помогнахме на Станислава да влезе в Националната спортна академия и да търси развитие като учител и треньор. Постепенно през годините момичето се развиваше и след успешното си и гордо завършване днес тя е преподавател по физическо възпитание в училище „Петко Славейков“ и ръководител на множество спортни лагери за деца от цялата страна. Станислава пожела да продължи своето образование као записа магистърска степен „Физическа гимнастика за деца със специални нужди”.

Това беше скромното начало на този проект. Постепенно започнахме да се оглеждаме в местата, сред които работим и да виждаме потенциал в деца за развитие. Желанието за учене и университетско образование сред тези деца е изключително малко и често се чувствахме като пионери в трудна земя. Инвестирахме време, усилия и средства, както и много логистика в три момичета от Долна баня и Берковица, които искаха да се развиват. В резултат Лили завърши право в Благоевград, Таня учи четвърта година предучилищна предагогика в Софийския университет, а Деница учи биология отново в София.

През последните години програмата бе значително разширена, за да отговори на нуждите на децата и да поправи някои недостатъци. След анализ на свършеното и разговори с преподавателите, директорите на съответните институции и учителите в местните училища, стигнахме до извода, че децата са силно изостанали в своето училищно образование поради естеството на подготовката в малките градове и техния произход от домове за деца, лишени от родителски грижи. Затова поехме деца от ДДЛРГ „Никола Вапцаров“ в град Роман от по-ранна възраст, за да можем да ги подготвим по-добре за бъдещите предизвикателства. За наша голяма радост желание за развитие проявиха повече деца и примерът се оказа заразителен. Затова искаме да се обърнем към Вас за помощ, за да можем да дадем шанс, бъдеще и надежда на тези деца, тъй като по този проект няма външно финансиране и подкрепа.

Така тази година, освен помощта за учебници и належащи нужди на момичетата, за които разказахме по-горе, осигурихме редовен транспорт до София и Враца и посещение на частни уроци при професионални учители и държавно сертифицирани курсове на следните деца:

Искаме предварително да благодарим за отделените средства и за възможността заедно не само да дадем на тези деца нещо повече от сивото ежедневие в домовете, но и да ги избавим от нелепата съдба на изоставените деца на България.

Надяваме се и да даваме възможност на все повече деца да се включват в програмата. Ние искаме заедно да покажем, че те не са забравени. Нито от Бога, нито от хората.

Поздрави,

Екипът на „Скрипчър Юниън България“