Прочетете повече за ЦЕЛИ, ВЯРВАНИЯ и ПРИНЦИПИ НА РАБОТА

 Скрипчър юниън – как започна всичко

Скрипчър юниън България e основана през 1991 г. от английската мисионерка Хелън Пари. През 1996г. Блага Попова става национален лидер на движението.                     В началото издава планове за четене на Библията, кногоразделители и програма за неделните училища – „Да учим заедно“. Постепенно издателската дейност се разширява. Наред с нея започва организирането на лагери за деца и юноши. Развива се и служението с учители-християни в светските училища. През 1999 г. Скрипчър Юниън регистрира и сдружение с религиозно-просветен харакатер „Приятели на Библията“. В началото на 2011 година национален лидер става Михаила Петрова.

Вероятно вие сте срещнали нашата организация във връзка с някоя от дейностите, които Скрипчър юниън практикува днес. На тази страница можете да се запознаете как и кога са започнали тези служения и откъде идва името на организацията.
Ако вие попаднете на нашите групи за деца и тинейджъри, може да се запитате защо правим точно това. Сигурно ще се изненадате, че всичко започва с една стара история…

На 2 юни 1867 г. англичанинът Джосайа Спийрс имал вълнуваща среща с петнадесет деца в стаята за рисуване в къщата на Томас Хюз, с прякор „Благочестивия” , намираща се на Есекс Роуд 309 в Айлингтън, Лондон. Джосайа експериментирал нов начин да се споделя благата вест с децата. Учел ги на химни и песни, разказвал им истории за Исус по начин, по който те лесно възприемали. Всичко било толкова непринудено и различно от скучните проповеди, които децата били принудени да слушат в църквите, че на следващата седмица те се връщали със свои приятели. До 17 ноември в къщата имало тълпа от петдесет деца. Имали нужда от по-голяма зала, затова на 8 декември Службата за детска специална мисия (CSSM) отваря врати в къща-училище в Айлингтън, с посещаемост от шестдесет и пет деца. Том Бишъп, държавен служител, започнал да води подобни срещи за деца в Южен Лондон. Той срещнал Спиърс през 1868 г. и те започнали да работят заедно под знамето на CSSM (не става ясно какво е това съкращение).
Скрипчър юниън посветено вярва в силата на приложните изкуства да въздействат върху децата, приближавайки ги към вяра в Бога. Предполагаме ще ви е интересно да научите как започнало това наше посвещение. Джосайа бил на почивка на крайбрежието в Северен Уелс, на едно място, наречено Ландудно. Почивките край морето били нова мода в Британия по това време и затова на плажа имало много деца. Така че той видял възможност да им разкаже за Бог. Извикал група деца и им предложил да напишат нещо на пясъка. Той написал „Бог е любов“ и насърчил децата да декорират буквите с миди и водорасли. Когато приключили той им разказал библейски истории. Така се родило първото плажно евангелизиране на Скрипчър Юниън.
Ние в Скрипчър чниън сме посветени на създаване и издаване на християнска литература, адаптирана към детската душевност и нужди. За нас е гордост и отговорност, че това служение е плод на една спонтанно възникнала и утвърдена с много посвещение традиция. През 1879 г. Ани Марстън била млада неделна учителка в Кесуик, в северната част на Англия. Тя искала да насърчи децата да четат Библията всеки ден. Всяка неделя тя пишела списък с пасажи за децата. Те трябвало да ги прочитат през седмицата и следващата неделя ги обсъждали. Тя отговаряла на въпросите им. С течение на времето все повече и повече деца искали списък с пасажи, затова Ани Марстън писала до CSSM в Лондон с предложението да издават списък с библейски пасажи за деца. По това време CSSM издавали брошури, полезни за тяхното служение, но първата реакция на главния секретар и комитетът към Ани била отрицателна. Тя продължила да им пише и с течение на времето ги убедила да публикуват ежегодно програма с библейски пасажи за деца.
Първата детска програма за четене на Библията на Скрипчър Юниън се появява на 1-ви април 1879 г. и привлича 6000 членове, всичките деца. Това довело до незабавен успех и в рамките на месец имало членове на Скрипчър Юниън от Белгия, Испания и Русия, включващи и възрастни, с представянето на програмата за четене на Библията за възрастни. До 1887 г. има 328 000 членове само в Обединеното кралство, а от 1889 г. има 470 000 карти, отпечатани на 28 езика в много различни страни. До 1893 г. CSSM разпределя 13 милиона детски листовки на петдесет езика по целия свят. Изключителната комбинация от служение на деца и изучаване на Библията се разпространява бързо в много страни по света и в крайна сметка името на движението става Скрипчър Юниън.
Няма начин да познавате нашата организация и да не знаете за християнските лагери, които организираме и провеждаме с огромно удоволствие. Правейки това, ние сме продължители на една плодотворна традиция. През 1892 г. на двама студенти от Университета в Кеймбридж им хрумнала новаторска идея. Искали да организират момчешки лагер. Написали: „Нашият план е както следва: да съберем възможно най-много момчета в палатки, да им осигурим всички спортове и забавления, близки до сърцето на момчетата и в средата на тези удоволствия да им се повлияе повече с пример, отколкото с думи.“ Те направили, както планували, и след това съобщили, че „в последната вечер някои от тези, които дошли на шега, разказали как през седмицата открили Христос.“
Ние в Скрипчър юниън сме посветени да използваме всяка възможност да служим на децата и тинейджърите в техните училища. Правейки това, ние вървим по стъпките на служители от нашата организация в предишните поколения.
До 1940 г. служенията в Скрипчър Юниън станали по-разнообразни и придобили културните особености на всеки народ, където съществували. Брошури били публикувани за британските войници в окопите по време на Първата световна война (1914-18 г.) и довели до първото издание на ежедневни брошури за възрастни през 1923 г. След Втората световна война, Скрипчър Юниън в Англия разработва нов вид служение в държавните училища: Междуучилищно християнско дружество (ISCF). Започването на тези училищни групи проправя пътя за развитието на училищното служение в Скрипчър Юниън по целия свят.
Днес, явявайки се наследници, пазители и продължители на тези традиции, ние сме щастливи да имаме съработници, колеги и приятели в повече от 100 нации. До този мащаб Скрипчър юниън достига постепенно, постоянствайки в служенията, за които разказахме.
През 1960 г. много важна международна конференция се провежда в център, наречен „Олд Джорданс”, северно от Лондон. По това време работата на Скрипчър Юниън по целия свят, с малки изключения, се ръководи от управлението в Англия. Налице бил значителен растеж в Скрипчър Юниън по целия свят, затова била необходима нова инфраструктура за по-нататъшен растеж. На тази конференция се избират шест региона с най-силни движения в Скрипчър Юниън, за установяване и подкрепа на Скрипчър Юниън в страните от тези региони. Освен това било договорено, че всяко Национално движение и регион трябва да има свой собствен управителен орган. Регионите също са отговорни за поддържането на високи стандарти и осигуряване на истинската същност на Скрипчър Юниън да се запазва във всяка нова среда. Международният съвет на Скрипчър Юниън се формира с различни представители на регионалните съвети. Става ясно, че международният съвет ще предостави насоки и ръководство, и ще бъде средство за запазване на единството в движението. Това модел на съдействие без йерархия, е далеч напреднал за времето си и с тази нова структура Скрипчър Юниън бързо се разраства по целия свят.
До 1985 г. Скрипчър Юниън съществува в над 70 страни. Постигнато е съгласие, че за да се гарантира единството на движението, е необходимо нещо повече. На международна среща в Хараре, Зимбабве, лидерите на Скрипчър Юниън от цял свят се съгласяват за целите, вярванията и принципите като рамка за всички национални движения. Това било много навременно решение, тъй като Скрипчър Юниън отново преживява огромен растеж в края на 80-те и 90-те години, когато много страни в Източна Европа, бившите съветски републики и Източна Азия се отварят. Днес Скрипчър Юниън е в над 130 страни по целия свят и продължава да благовества на деца, млади хора и семейства и да помага на хора от всички възрасти да се срещнат с Бог чрез Библията и молитвата. Нашето виждане е, че когато хора от всички възрасти повярват в Христос, те ще бъдат средство за преобразуване на общностите, в които живеят. Ето защо ние поставяме акцент върху подпомагането им да пораснат като зрели християни и ги насърчаваме да станат църковни членове и служители на един нуждаещ се свят.